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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Spexoto, Maria Cláudia Bernardes-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5004747030672517pt_BR
dc.creatorJesus, Aline Saltaréllo de-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/6719754301581265pt_BR
dc.date.accessioned2020-02-12T16:57:25Z-
dc.date.available2020-02-12T16:57:25Z-
dc.date.issued2019-06-25-
dc.identifier.citationJESUS, Aline Saltaréllo de. Fatores que interferem na qualidade de vida de pacientes com câncer em tratamento clínico. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) – Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS, 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufgd.edu.br/jspui/handle/prefix/2462-
dc.description.abstractObjective: To establish the factors that interfere in the quality of life of cancer patients and to compare the overall health and quality of life (QoL) of these patients according to sociodemographic, clinical characteristics, nutritional statusand appetite impairment.Methods: A cross-sectional study was carried out with 110 cancer patients undergoing clinical treatment. Sociodemographic, clinical, QoL, nutritional status and appetite variables were collected. The instruments used were the European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC QLQ C-30), the Subjective Global Assessment (SGA) and the Cancer Appetite and Symptom Questionnaire (CASQ). Tests of comparisons of global health averages and QoL were conduct. A significance level of 5% was consider for all analyzes. Results: The majority were female (62.72%) with a mean age of 74.41±24.54 years, married (70.0%), without work activity (51.82%) and belonging to economic class B (54.54%). The most prevalent type of cancer in this population was breast cancer (30.0%), with staging IV (34.44%) and absence of metastases (53.64%). The nutritional status evaluated by the SGA and the appetite impairment were identified as QoL interfering factors, presenting significant differences in the means of global health and QoL among the groups. Emotional function (EF) was the most impaired in this study. Fatigue was the symptom that presented the highest score, followed by insomnia and lack of appetite.Conclusion: Nutritional status and appetite impairment are factors that interfere in the global health/QoL aspects of cancer patients.Key words: Neoplasms, quality of life, appetite, nutritional impact symptoms, nutritional statusen
dc.description.resumoObjetivo: Estabelecer os fatores que interferem na qualidade de vida de pacientes com câncer e comparar a saúde global e qualidade de vida (QV)destes pacientes segundo as características sociodemográficas, clínicas, do estado nutricional e comprometimento do apetite. Métodos: Estudo transversal conduzido com 110 pacientes com câncer em tratamento clínico. Foram levantadas variáveis sociodemográficas, clínicas, QV, estado nutricional e apetite. Os instrumentos utilizados foram o European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC QLQ C-30), a Avaliação nutricional subjetiva global (ANSG) e o Cancer Appetite and Symptom Questionnaire (CASQ). Foram conduzidos testes de comparações de médias de saúde global e QV. Para todas as análises foi considerado nível de significância de 5%.Resultados: A maioria era do sexo feminino (62,72%) com média de idade igual a 74,41±24,54 anos, casada (70,0%), sem atividade de trabalho (51,82%) e pertencente a classe econômica B (54,54%). O tipo de câncer mais prevalente nessa população foi o câncer de mama (30,0%), com estadiamento IV (34,44%) e ausência de metástases (53, 64%). O estado nutricional avaliado pela ANSG e o comprometimento do apetite foram identificados como fatores interferentes da QV, apresentando diferenças significativas nas médias de saúde global e QV entre os grupos. A função emocional (FE) foi a mais prejudicada neste estudo. Afadiga foi o sintoma que apresentou maior escore, seguido de insônia e falta de apetite.Conclusão: O estado nutricional e o comprometimento do apetite são fatores que interferem nos aspectos de saúde global/QV dos pacientes em tratamento oncológico.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Alison Souza (alisonsouza@ufgd.edu.br) on 2020-02-12T16:57:25Z No. of bitstreams: 1 AlineSaltarellodeJesus.pdf: 37051 bytes, checksum: ddef621018ba653bb295833ac91bb282 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-02-12T16:57:25Z (GMT). No. of bitstreams: 1 AlineSaltarellodeJesus.pdf: 37051 bytes, checksum: ddef621018ba653bb295833ac91bb282 (MD5) Previous issue date: 2019-06-25en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Grande Douradospt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFaculdade de Ciências da Saúdept_BR
dc.publisher.initialsUFGDpt_BR
dc.rightsAcesso Restritopt_BR
dc.subjectNeoplasiaspt_BR
dc.subjectNeoplasmsen
dc.subjectQualidade de vidapt_BR
dc.subjectQuality of lifeen
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOpt_BR
dc.titleFatores que interferem na qualidade de vida de pacientes com câncer em tratamento clínicopt_BR
dc.title.alternativeFactors that interfere in the quality of life of patients with cancer in clinical treatmenten
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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