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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.advisor1Magalhães, Angélica Margarete-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9413571822521545pt_BR
dc.creatorRoa, Adriane Rizalde-
dc.date.accessioned2020-02-18T17:08:23Z-
dc.date.available2020-02-18T17:08:23Z-
dc.date.issued2018-12-11-
dc.identifier.citationROA, Adriane Rizalde. Geração de renda para empreendedores em serviço de refeições fora do lar. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) – Faculdade de Ciências da Saúde, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS, 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufgd.edu.br/jspui/handle/prefix/2507-
dc.description.abstractThis study had as objective to evaluate the management process in the school restaurant of social entrepreneurship, Bistrô Eco Sol UFGD in order to verify the effective income generation for entrepreneurs. Case study applied to the School Restaurant Bistrô Eco Sol, Federal University of Grande Dourados. With an exploratory objective and documental procedure that sought to raise, classify and systematize data regarding the characterization of the enterprise and the income generated in the period from February to October 2018, followed by quantitative analysis. The values of the hour worked were verified during the study period and compared to the value of the hour worked, paid to employees in similar companies, according to the representative class organ of the sector. the value of the hour worked varied during the period studied. The lowest observed value was R $ 2.56, equivalent to 29.63% of the reference value and the highest was in the house of R $ 16.71, equivalent to 185.65%; with an average of R $ 11.37, equivalent to 131.57% of the reference value. In the 28 observations, in four, the value of the hour worked was smaller than the reference. The study allows to conclude that the work in the school restaurant gives entrepreneurs a higher income than they would perceive in the formal market.en
dc.description.resumoEste estudo teve como objetivo avaliar o processo de gestão no restaurante escola de empreendedorismo social, Bistrô Eco Sol UFGD no sentido de verificar a efetiva geração de renda para empreendedores.Estudo de caso aplicado ao Restaurante Escola Bistrô Eco Sol, da Universidade Federal da Grande Dourados. Com objetivo exploratório e procedimento documental que buscou levantar, classificar e sistematizar dados referentes á caracterização do empreendimento e à renda gerada. Foram verificados os valores da hora trabalhada, ao longo do período estudado e comparados com o valor da hora paga a empregados em empresas similares, de acordo com o órgão de classe.Os valores variaram entre R$ 2,56 equivalendo a 29,63% do valor de referência e R$ 16,71 equivalendo a 185,65%; com uma média de R$ 11,37 equivalendo a 131,57% do valor de referência.Concluiu-se que o trabalho no restaurante escola proporciona uma renda superior à que é paga no mercado formal.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Alison Souza (alisonsouza@ufgd.edu.br) on 2020-02-18T17:08:23Z No. of bitstreams: 1 AndrianeRizaldeRoa.pdf: 418566 bytes, checksum: c6b0e1c7f36c5acc962bcff36d0b630a (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2020-02-18T17:08:23Z (GMT). No. of bitstreams: 1 AndrianeRizaldeRoa.pdf: 418566 bytes, checksum: c6b0e1c7f36c5acc962bcff36d0b630a (MD5) Previous issue date: 2018-12-11en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Grande Douradospt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFaculdade de Ciências da Saúdept_BR
dc.publisher.initialsUFGDpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEmpreendedorismo socialpt_BR
dc.subjectSocial entrepreneurshipen
dc.subjectEconomia solidáriapt_BR
dc.subjectSocial and solidarity economyen
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOpt_BR
dc.titleGeração de renda para empreendedores em serviço de refeições fora do larpt_BR
dc.title.alternativeIncome generation for entrepreneurs in food servicesen
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
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